Zondagsbrief 5 april 2020

Ochtenddienst 5 april 2020

Voorganger: ds. Kees Streefkerk
De dienst is vandaag alleen te volgen van Kerkoproep.nl en YouTube (zoek op "YouTube Ontmoetingskerk Dordrecht")
 
Inzameling: 1. Mercy Ships Holland
2. Wijkkas
3. Toekomst van de Kerk
   
De  liturgie van de ochtenddienst staat hier.

Collectebestemmingen
Omdat het de komende zondagen niet mogelijk is daadwerkelijk deel te nemen aan de collecten vragen wij u om het collectegeld over te maken op bankrekening NL33 RABO 0373 7028 25 t.n.v. PWG Sterrenburg. Wilt u dan vermelden voor welke collecte(n) uw bijdrage bedoeld is.

Toelichting collecten
1e collecte – Mercy Ships Holland

Mercy Ships is een internationale medische hulporganisatie die sinds 1978 kansarme mensen - ongeacht leeftijd, ras, geslacht of religie - in de allerarmste ontwikkelingslanden voorziet van gratis medische zorg en ontwikkelingsprojecten. Dit doet Mercy Ships met behulp van de Africa Mercy, ’s werelds grootste particuliere ziekenhuisschip. Aan boord zetten chirurgen, artsen en verpleegkundigen zich belangeloos in voor operaties ter correctie van gespleten lippen, tumoren, oogkwalen, fistels, liesbreuken en ernstig vergroeide benen bij kinderen. In Afrika zijn operaties voor tal van patiënten niet vanzelfsprekend. Zij lopen soms jaren met een gezichtstumor, of met staar, of met brandwonden. Naast de medici werken aan boord honderden gemotiveerde professionals, zonder één cent te ontvangen, aan een fantastische uitdaging: mensen die afgeschreven waren krijgen een nieuw gezicht, een identiteit en een nieuw leven. Mercy Ships brengt hoop en genezing door medische hulp en ontwikkelingswerk te brengen aan de allerarmsten.

40dagentijd - Sta op!
Vandaag is er de mogelijkheid om de spaardoosjes in te leveren. Indien u het vergeten bent, dan kan het volgende week ook nog. Daarna zult u zo snel mogelijk horen wat de opbrengst was.
De diaconie.

Voedselbank
Afgelopen week zijn er weer 3 volle kratten weggebracht naar de voedselbank. Ondanks dat er geen echte kerkdienst is kunnen we nog steeds op u rekenen. Daarvoor onze hartelijke dank. U kunt uw producten nog steeds kwijt in de krat in de kerk. Pasta en pastasauzen, maar ook alle andere houdbare spullen zijn welkom.
De diaconie

Symbolische schikking Palmzondag
Omdat paars de kleur is van bezinning en voorbereiding, is de basis van de schikkingen tijdens de veertigdagentijd een paars kleed. Een ander vast onderdeel van de schikking is dit jaar de stronk, symbool van de kracht van Gods liefde. Het is Palmzondag. We zien een kleurige weg met bloemen langs de rand als verbeelding van de intocht van Jezus in Jeruzalem. Maar we zien ook mos als symbool voor Zijn zachte kracht

Online Paasspel op Stille Zaterdag
Op 11 april, om 19:30, gaan we met een groep jongeren meedoen aan een online paasspel (van Jong Protestant – voorheen JOP) waarmee jongeren (10-17 jaar) het verhaal van Pasen kunt beleven vanuit huis. Dit spel wordt vanuit huis gespeeld, alleen of als gezin (of teams binnen een gezin). Je krijgt van ons (als leiding) verschillende challenges toegestuurd via WhatsApp: puzzels, creatieve en doe-opdrachten. Met deze challenges kun je punten verdienen wanneer je ze op tijd uitvoert. Wil jij (of je gezin) ook meedoen? Stuur je naam en mobiele nummer (met WhatsApp) naar churchchillclub@ontmoetingskerk-dordrecht.nl.

#ALLEENSAMEN
Geen spontaan bezoekje of kopje koffie meer, het is stil… door het coronavirus zijn onze ouderen nog eenzamer geworden. Om toch te laten zien dat we aan hen denken, is er een kaart/tekening actie opgezet. Jongeren (in de breedste zin van het woord) sturen de ouderen een leuke kaart of mooie tekening als groet. Meer info op www.instagram.com/jeugdteam.ontmoetingskerk/ of d.m.v. een mail naar: jeugdteam@ontmoetingskerk-dordrecht.nl. Groeten van het Jeugdteam

Kassabonnen
Omdat er geen zondagsdienst is en de kerk maar op bepaalde tijd open voor bezoek, zou het voor de kinderen met een beperking jammer zijn als er deze maand en misschien volgende maand geen inkomsten zijn van de kassabonnen voor de kinderen met een beperking in en rondom Bamenda en BalyNyonka.
U kunt de kassabonnen afgeven op donderdagmiddag in de kerk van 16.00 – 18.00 uur (vanwege het afgeven van de groentepakketten). Ook kunt u ze in een enveloppe doen en afgeven bij de kerk of op Lyra 63, of ik kan ze bij u ophalen na een telefoontje op 06-48927016
Alvast bedankt, Stichting Wakka Foundation

‘Een teken van leven’
Dat was het thema van het project voor de Veertigdagentijd dat door de corona-crisis helaas is gestopt. Daardoor was er opeens geen ‘wegwijzer’ naar Pasen meer voor de kinderen. Maar wat even niet kan in de kerk, is misschien wel mogelijk online. Het plan om op de Paasdag de kinderen ‘een teken van leven’ te laten geven aan iemand die dat goed kan gebruiken, krijgt nu toch vorm door het initiatief van het Jeugdteam #ALLEENSAMEN (zie elders op de zondagsbrief).
Er kwamen ook wat leuke linkjes binnen die kunnen helpen het licht van Pasen helder te laten schijnen voor de kinderen:
1.    https://www.geloventhuis.nl/2015/wanneer-wordt-het-pasen/vertellen/de-bijbelverhalen-van-de-goede-week-en-pasen.html
2.    https://www.youtube.com/watch?v=BCgWKTtSHsU
Ook googelen op De Zandtovenaar levert leuke resultaten op.
Veel plezier ermee!

Selfies
Sinds de uitbraak van het coronavirus is onze Ontmoetingskerk leeg. De plaats waar we samen komen ‘om God en elkaar te ontmoeten’ wordt op zondagmorgen nog slechts bezocht door de koster, de organist, de dienstdoende ouderling en diaken, twee mensen voor de techniek, soms een solist of een muzikant en de voorganger. Hooguit acht mensen waar op een gemiddelde zondagmorgen 170 mensen aanwezig zijn.
Gelukkig is het mogelijk – door de zeer gewaardeerde inspanning van Erik Versteeg – toch korte, online kerkdiensten te houden. Dat maakt de kerkzaal niet minder kil. Niet alleen omdat de kachel uit is, maar ook omdat er geen bekende gezichten zijn. Nu heeft een Italiaanse priester daar iets op gevonden. Hij heeft zijn parochianen gevraagd selfies te maken en die op te sturen. Vervolgens heeft hij die selfies uitgeprint en aan de lege stoelen bevestigd. Een opmerkelijk initiatief met een wonderlijk resultaat: opeens was de ruimte weer gevuld met bekende gezichten en werd de verbondenheid weer zichtbaar. Er zijn veel collega-predikanten die zich hebben laten inspireren door dit initiatief en ook ik doe daar graag aan mee. Daarom de uitnodiging: maak een selfie en stuur ‘m op naar selfie@ontmoetingskerk-dordrecht.nl.
De geprinte selfies krijgen een plek op de lege stoelen en dat zal de kerkzaal een stuk warmer maken! Let op: niet iedereen beschikt over internet of een smartphone. Kijk even om je heen of je iemand weet, die niet zelf iets kan sturen en biedt aan een foto te maken (op 1½ meter afstand !!) zodat ook niet-digitale gemeenteleden kunnen meedoen. En mocht er niemand zijn die het aanbiedt, vraag dan zelf iemand om dat voor je te doen. Alleen samen komen we hier doorheen. Het resultaat wordt zichtbaar gemaakt op een van de komende zondagen met een foto van de hopelijk gevulde kerkzaal. Ik ben benieuwd!
ds Kees Streefkerk

Gemeenschap van engelen
Nu wij elkaar heel lang niet meer kunnen ontmoeten moeten ‘engelen’ ingeschakeld worden om het contact levendig te houden. Iedereen kan een engel, ja zelfs een beschermengel worden. Er zijn geen voorwaarden vooraf. Doe uw ogen dicht en denk aan iemand uit onze Ontmoetingskerk of daarbuiten die alleen is, denk nog een keer en nog een keer en... zoek het telefoonnummer op en pak de telefoon en vraag hoe het met hem of haar gaat. Doe dat dan vervolgens elke week een keer en voor u het weet bent u voor iemand die u lief is een Beschermengel of zelfs een Reddende Engel geworden en wat is er mooier dan dat. Weet u geen telefoonnummer of vindt u bellen lastig, stuur een kaartje. Weet u alleen een naam geef hem door aan een ander of taakgroep-pastoraat@ontmoetingskerk-dordrecht.nl Misschien weten anderen meer en zo blijven we gemeenschap. Want:

Wie alleen loopt*
raakt de weg kwijt.
Wie dan valt, heeft niemand.

Wie alleen loopt,
gaat zwaar gebukt onder de last,
niemand deelt mee in vreugde of verdriet.

Wie alleen loopt
raakt de weg kwijt.
Twee voeten, twee armen
en slechts twee ogen.

Maar in de gemeenschap heeft
ieder duizend handen,
heeft ieder duizend voeten,
loopt niemand ooit alleen.

(verkort, naar: Patrice Kayo, Kameroen Chanson populaire Bamilike)


Bereikbaarheid van onze website
Door een grote hoeveelheid bezoekers aan onze website en aan andere door dezelfde organisatie geleverde websites was op zondag 22 maart onze website slecht bereikbaar. De verwachting is dat dit komende zondag 29 maart is opgelost.
Om er zeker van te zijn dat u de liturgie voor de dienst beschikbaarheeft, raden we u aan om deze alvast te downloaden op uw computer. De liturgie vind u hier.

Tenslotte
Indien deze zondagbrief in uw mailprogramma niet goed leesbaar is, kunt u deze ook vinden op de website: https://www.ontmoetingskerk-dordrecht.nl/zondagsbrief