Open Huis 25 oktober 2023 Open Huis 25 oktober 2023

Gerhard Lentink


Beeldend kunstenaar Gerhard Lentink (Deventer, 1956) volgde aanvankelijk lessen modeltekenen aan de Vrije Academie in Amsterdam en studeerde daarna monumentale vormgeving en schilderkunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda.
In 1982 vestigde hij zich in Dordrecht. Hij werkt sindsdien gestaag aan een omvangrijk oeuvre dat voornamelijk bestaat uit monumen­tale houten beelden. Daarnaast realiseerde hij - in nauwe samenwerking met bevriende collega’s - van tijd tot tijd meer vergankelijke landschapsprojecten op verschillende locaties in Europa.
Van 1996 tot 2008 werkte hij hoofdzakelijk in opdracht van overheid en bedrijfsleven.
Lentink streeft in zijn beelden naar een verzoening van uitersten, naar een verzoening van de organische vormen van de menselijke anatomie met de rechtlijnigheid van de mathematische constructie. Vaak hebben zijn beelden een mythisch karakter in hun verwijzing naar het universele: dat wat niet aan plaats en tijd verbonden is.

Zijn werk werd regelmatig tentoongesteld in musea en andere exposi­tieruimten in Nederland (o.m. de Bergkerk in Deventer in ’94), maar ook was zijn werk te zien in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Litouwen, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Zijn overzichtstentoonstelling in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen trok 18.000 bezoekers. Datzelfde museum en Museum De Fundatie in Zwolle hebben een beeld van Lentink opgenomen in de eigen collectie.
In de (semi-)openbare ruimte kan men zijn werk aantreffen in: het Bravis Ziekenhuis Roosendaal, het Eneco-energiegebouw in Utrecht; de Spuihaven, het Albert Schweitzer Ziekenhuis en het ge­bouw Burgraadt in Dordrecht; het provinciehuis van Zuid-Holland te Den Haag, de gemeentehuizen van Alphen aan den Rijn en Rijssen-Holten, in het Heilige Geest Weeshuis te Leiden, in de duinen bij gemeente De Panne in België, in het Arboretum van Saint-Setiers in Centraal-Frankrijk en in het Youngblood Art Centre in Kaapstad, Zuid-Afrika. 
In 2003 vertegenwoordigde Lentink, samen met Maria Roosen en Henk Visch, Nederland bij 2003-Beaufort, een groots opgezette internationale beeldenten­toonstelling langs de complete Belgische kust. 
In 2005 exposeerde hij in het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome foto’s en tekeningen n.a.v. een voettocht Dordrecht-Rome die hij met vriendin Marjolei­ne Schaap in 2001 ondernam. Deze voettocht kreeg een tweevoudig vervolg: in 2008 Rome-Potenza-Syracuse en in 2015 (solo) Potenza-Athene-Istanbul.   
In 2013 organiseerde Beeldengalerij Het Depot in Wageningen onder de titel Taal in Beeld een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk (ruim 24.000 bezoekers). Het museum gaf daarbij een oeuvrecatalogus uit en kocht zeven werken aan voor de vaste collectie.
Over persoon en werk zijn een tiental monografieën verschenen, daarnaast besteedden vele publicaties aandacht aan het werk van Gerhard Lentink.
In 2009 verscheen bij de Witte Uitgeverij, Leiden een boek van zijn hand met autobiografische schetsen, Anatopen. Zijn boek Byzantijnse voetreis/een verslag in dertien brieven verscheen in 2019, drie jaar later volgde de publicatie Stad en Maagd.
Van 2019-2021 vervaardigde Lentink een1:5 schaalmodel in aluminium van het Choëphore-beeld (‘Hanneken van Dordt’). Het gaat hier om een voorstel voor de realisering van een bijna eenentwintig meter hoog beeld van staal voor de Stadswerven in Dordrecht. Dit project, dat ondersteund wordt door de stichting ‘Hanneken van Dordt’, kreeg in april van dit jaar groen licht van de Dordtse Gemeenteraad.
Dit jaar vervaardigde Lentink voor het Museum Geert Groote Huis in zijn geboortestad het beeld Scylla of: De reis van Magister Geert.


www.gerhardlentink.nl 
 
Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de ontvangst van de halfjaarlijkse digitale nieuwsbrief.

 
terug