wo 12 december 2018

Open Huis

Locatie: 
 Ontmoetingskerk
Tijdstip: 
 09:45  - 12:00

Lezing  ‘Werk, bid en bewonder “ van de tentoonstelling  uit het Dordrechts Museum
In Open Huis Ontmoetingskerk van 12 december.

Woensdag 12 december is er weer een Open Huis ochtend in de Ontmoetingskerk, Slangenburg 3 in Sterrenburg., naast de kleine Jumbo supermarkt.
Deze morgen zal Marianne Eekhout, sinds 2015 conservator stadsgeschiedenis bij het Dordrechts Museum een lezing verzorgen over de tentoonstelling Werk, bid & bewonder ,een nieuwe kijk op kunst en calvinisme ,die momenteel in het museum is te zien.
De Nederlandse politieke elite bestond vanaf de 17de eeuw – de Gouden Eeuw – uit calvinisten. Hun rijkdom en maatschappelijke status etaleerden ze met grote huizen, chique interieurs én fraaie kunst. Maar kunst en calvinisme; gaat dat wel samen? Calvinisme wordt immers geassocieerd met sober, streng en spaarzaam. En kunst met rijkdom en luxe. Wat was de werkelijke relatie van calvinisten tot kunst? In Werk, bid & bewonder worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld en enkele hardnekkige mythes ontkracht. De tentoonstelling laat de relatie tussen
Calvinisme en kunst in een brede context zien. Ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur komen aan bod, in de vorm van (kunst)objecten, maar ook in videoportretten
Marianne Eekhout is als historicus gespecialiseerd in het gebruik van herinneringsobjecten. Zij studeerde geschiedenis, kunstgeschiedenis en cultureel erfgoed in Groningen en Utrecht. In 2014 promoveerde zij in Leiden op een proefschrift over de Tachtigjarige Oorlog. Naast haar werk als onderzoeker doceerde zij vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden.
Vanaf 9.45 uur staan de deuren van de kerk open voor elke belangstellende. De toegang is zoals altijd bij Het Open Huis gratis en iedereen wordt hartelijk ontvangen met koffie of thee en wat lekkers. Er is ook gelegenheid voor een fijn gesprek en het maken van nieuwe contacten.
De lezing begint om 10.15 uur en de ochtend loopt door tot ongeveer 12.00 uur.
De bussen van lijn 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

terug